Wardrobe Story Erik Kuiper – Hospitality expert

erik_header
BETER IN BEELD met
Wardrobe Stories
Wardrobe Stories gaat over WIE draagt WAT wanneer en WAAROM

De beste versie van ondernemende mensen zichtbaar maken en in beeld brengen is één van mijn passies. Wardrobe Stories gaat over mensen die met hun uitstraling verschil maken én in het leven alles uit de kast halen!

Erik Kuiper-van den Berg (43) is directeur eigenaar van Relaxed Slapen en vergaderen. Een bijzondere gastvrije B&B, met de allure van een heus hotel, in het prachtige centrum van Haarlem. Hij is een ambitieuze ondernemer die weet wat hij wil, doelen stelt en er voor gaat. Maar niet ten koste van alles. Zijn motto;

Met stroop bereik  je meer dan met azijn. 

erik_13

Speelt kleding een rol in jouw leven?

“Absoluut. Kleding gaat over wie je bent. Daarmee uit ik hoe ik me voel en laat ik  zien waar ik voor sta. Ook mijn stemming is mede bepalend voor mijn kledingkeus. Wanneer ik mezelf niet goed of niet lekker voel draag ik graag donkere kleding en geen frivole kleuren.”

erik_9

Deed ik een Hugo Boss weg en dacht; zonde!

“Je draagt als kind wat je ouders kopen. Toen ik zelf mijn kleding kocht en uitzocht  ben ik vooral voor de merken gegaan. Dat was toen belangrijk en dat moest ik ook uitdragen. Dat is uiteindelijk ook weer overgegaan want al die modedingen die doe je na een jaar ook weg. Dan deed ik een Hugo Boss weg en dacht; zonde! Dat is ook het mooie van ouder worden dat ik nu veel meer de link leg ik hoef niet meer te jagen en te doen. Ik heb nu een goede basisgarderobe met een goede spijkerbroek, goede schoenen, goed kolbert.”

Suits for Men

Mannen kunnen ervoor kiezen erop uit te gaan in een zakelijk pak of in een nette combi zoals  broek met overhemd. Hoe werkt dat voor jou? “Ik ben van mening dat het dragen van een pak hetzelfde effect heeft als het dragen van een uniform. Als mensen je niet persoonlijk kennen zie je aan het pak niet wat je doet of wie je bent. Er zijn echt bijeenkomsten dat ik voel ik moet hier met zelfvertrouwen staan. Dan helpt de keuze voor een pak en voel ik me ook echt sterker wanneer ik een pak draag. En straal dat dan ook uit.”

Erik vindt dat het dragen van een pak in gezelschap gelijkwaardigheid brengt. “In pak word je als elkaars gelijke behandeld. Net als het kostschooluniform maakt het pak dat je elkaars gelijke bent en voorkomt het dat je uit de toon valt.  Het pak kan dus dienen als een soort vermomming waarmee je het verschil tussen arm en rijk (status) elimineert.”

PRESENT

Deze set draag ik graag bij kleine bijeenkomsten zoals hier in de vergaderruimte. En tijdens netwerkbijeenkomsten, recepties, netwerkborrels. Ik voel me hierin nog steeds zakelijk gekleed maar minder formeel en minder afstandelijk.

erik_6

Ik maak Erik een compliment over de gekozen combinatie. De stof van het blauwe kolbert is van een zéér fijne ribcord. De vorm en de donkerte geeft Erik een Business Casual uitstraling. Deze kleur blauw staat voor leiderschap en communicatie. Een mooi passende boodschap binnen de context waarvoor Erik deze set draagt. Door de keuze van het grijze T-shirt voegt hij een sociaal element toe aan zijn uitstraling.

erik_12

PAST

“Dit pak draag ik zakelijk maar ook bij een chique diner of bij een uitvaart. Ik draag een pak in mijn rol als host wanneer ik faciliteer met vergaderen. Dit pak heeft ook een speciale betekenis. Het is mijn trouwpak en na vijf jaar ‘fit’ het nog steeds. Ik combineer het verleden dus moeiteloos met het heden.”

erik_7

“Mijn kledingkeus stem ik wel af op de groepsgrootte. Hier op locatie draag ik vaak business casual zoals een mooie chino met een net kolbert. Zodra de groep groter wordt zoals op de formelere Crown Businesslocatie waar ik soms wel 150 man host kies ik voor een formelerpak. Verder draag ik altijd een pak in mijn rol als bezoekershost bij  het BNI chapter Haarlem Luncht. Zonder jasje alleen met een overhemd zul je mij in een van beider rollen niet zien. Dan voel ik me bloot.”

“Heb ik een rol in het hotelgedeelte dan wil ik meer causal gekleed zijn gezien de huidige kleinschaligheid van het hotel. Ik vind een pak dan to much omdat ik het persoonlijker wil. Ook een jeans met een vestje vind ik daar leuk en dat kan ook.”

Welke kwaliteiten van jezelf laat je met deze outfit zien?

“Met deze uitstraling wil ik laten zien dat ik de organisator ben, de manager, sturen, controle en gepaste afstand hou. Ik vind het belangrijk dat ik uitstraal dat ik weet waar ik mee bezig ben en de gasten vertrouwen in mij hebben, Wanneer ik een pak draag heb ik voor mijn gevoel meer autoriteit want ik ga meer rechtop staan. En wanneer ik 150 man in de zaal heb moet in één oogopslag duidelijk zijn ‘who is in charge’. Ik wil daar dan een zekere autoriteit uitstralen. Een geheimpje wat ik verklap is dat ik toch ook een beetje een buikje heb. Dat kan ik met een kolbert mooi verhullen.  Dan hoef ik ook niet steeds te denken ik moet een beetje mijn buik inhouden of het ziet er niet goed uit.”

DRESSED FOR THE OCCASSION

‘Deze outfit draag ik graag privé, hij gaat over ik in mijn vrije tijd. Beetje stout beetje anders wat je zakelijk niet kunt doen. In deze outfit ga ik lekker met de hond wandelen, gaan we samen naar een bistro, of op bezoek bij mijn ouders. Deze set staat voor mij voor comfortabel en warm. Ik ben ook een echte vestjes man. Ik draag graag echte breisels die ik ook zakelijk aan kan bijvoorbeeld met op de ellebogen mooie lederen stukken. Ik heb een donkerblauw vest met van die Engelse emblemen erop.’

erik_4

Wat bijzonder is aan de casual kledingstijl van Erik is dat het nog steeds matcht met zijn persoonlijkheid. Ondanks de comfortabele zachtere stoffen is zijn uitstraling niet slonzig maar casual ‘in shape’ en zoals zijn persoonlijkheid is nog steeds ‘in control’. “Ik wil graag gezien worden en er goed uitzien. Je zult me zelden slonzig of in een trainingsbroek zien.”

“Ik ben nu al bezig met plannen om verder uit te bouwen…

“In oktober 2014 liepen we tegen dit huis aan. Het bood een geweldige business opportunity. Daarvoor had ik net een half jaar sabatical achter de rug. Ik heb altijd een eigen zaak gehad in planning & organisatie richting evenementen en bedrijfsopleidingen en in oktober zou ik weer aan het werk gaan. Met lichte tegenzin want ik wilde iets anders maar had het antwoord op die vraag in de voorgaande maanden nog niet echt gevonden.

Aanvankelijk vonden we dit huis, de bovenwoning, te klein. De benedenverdieping was kantoor en stond te huur. We kregen een aantrekkelijk aanbod de benedenverdieping erbij te kopen. Twee dagen later zat ik al bij de gemeente om te onderzoeken of ik er een bed and breakfast kon starten met vergadermogelijkheid.

Eigenlijk precies datgene wat ik al langere tijd wilde doen maar het kwartje wilde simpelweg niet vallen. Tot dat moment! Vijf maanden lang hebben mijn echtgenoot en ik het voormalige kantoor verbouwd tot wat het nu is en op 1 mei 2015 zijn we open gegaan. Het afgelopen jaar had ik een bezettingsgraad van 85%. k ben nu al bezig met plannen om verder uit te bouwen…..”

Wie staat er in maart op de agenda?

Erik geeft het stokje door aan een dame uit zijn netwerk.

Wil jij verder groeien met je onderneming en nog meer uitstralen wie jij bent en waar jij voor staat? Wil jij ook graag dat andere mensen je op waarde inschatten wanneer ze je zien.

Meld je aan voor een gratis spiegelmoment met mij!

Ik deel in een uniek spiegelmoment tips met jou die je morgen al kunt gaan toepassen. Het spiegelmoment is een Skypesessie t.w.v. 75,- euro. We plannen hiervoor een afspraak. Na aanmelding ontvang je een intakeformulier.

Meld je hier aan:

Naam (*)

Email (*)

Telefoon (*)

Vragen en of Opmerkingen

Privacy Statement