Ik in een mantelpak en op hakjes

Op 21 april is het weer zover de 31secretaresseverkiezing georganiseerd door Manpower en Experis. Deze verkiezing, die zijn oorsprong kent in 1985, is uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende in Nederland. De verkozen secretaresse is elk jaar weer de ultieme ambassadeur van dit mooie vak. Vorig jaar werd tijdens het 30-jarig jubileum Annelies Toebes uitgeroepen tot secretaresse van het jaar 2015. Als Ambassadrice van het vak ontvangt ze een scala aan prijzen waaronder van mij een garderobemanagement– en persoonlijk gunfactorconsult.

Annelies

Op 16 april 2015 reis ik af naar de ss Rotterdam, het voormalig schip van de Holland-Amerika Lijn, waar de verkiezingsdag zal plaatsvinden. Ik ben door Experis gevraagd het publiek, dat bestaat uit secretaresses,  PA’s, managementassistants en leidinggevenden te inspireren met mijn workshop ‘Uitblinken in kleding’. Aansluitend op mijn workshop geven de drie secretaresses op het podium – acte de préséance – met hun pitch.

Met de openingszin; ‘een Diamant is het mooist als er licht op schijnt’ zat ik direct op het puntje van mijn stoel.  ‘Iets mogelijk maken’ wat vooraf onmogelijk lijkt is voor Annelies dé uitdaging in haar werk. Leuk! Hierin herken ik mijzelf. Het ‘onbekende’ heeft op mij altijd de aantrekkingskracht van een magneet ook ik creëer graag nieuwe kansen. Annelies is ervan overtuigd dat wanneer je ‘kleur bekent’ in je werk je vanzelf gaat stralen en dat dit door je omgeving wordt opgemerkt. ‘Zorg ervoor dat jouw kleur niet ontbreekt ’op het palet van je organisatie’. Wat gebruikt ze mooie metaforen om uiting te geven aan haar persoonlijke visie op het secretaresse vak. Je hoeft dus geen Image Consultant ze zijn om ‘kleur’ en ‘stralende mensen’ op waarde te schatten. Er kan er maar één de beste zijn en de jury roep Annelies uit tot secretaresse van het jaar 2015.

Meer uit ‘je kast’ halen kun je leren

Vrij direct na de verkiezingsdag mag Annelies samen met haar man op reis. Het inplannen van onze afspraak gaat in eerste instantie via de mail. Annelies die op de verkiezingsdag ook de workshop ‘uitblinken in kleding’ heeft bijgewoond laat weten:

‘Ook voor mij bood jouw verhaal nieuwe inzichten. Inspirerend! Op dit gebied kan ik nog veel leren. Voor mijn werk zag ik het nooit als nodig om me zakelijk te kleden. Je hebt me aan het denken gezet.’

Een paar weken later zitten we samen aan tafel. Onder het genot van een kop warme thee gaan we dieper in op het onderwerp kleding. Liefdevol vertelt ze over het gezin waarin ze is opgegroeid. ‘Bij ons thuis was kleding absoluut niet belangrijk. Van mijn ouders heb ik waarden meegekregen als; zorg goed voor jezelf en hou je lichaam gezond. Daar lag thuis echt de nadruk op. Nu ikzelf moeder ben van twee jonge jongens gaat comfort bij mij vóór mooi. Ik doe veel op de fiets. Mijn kleding moet privé in ieder geval praktisch zijn.’ Het komend jaar krijg ik er een voor mij nieuwe rol bij en word ik uitgenodigd voor allerlei nieuwe groepen, bijeenkomsten en kennismakingen. Ik mag ook een uitnodiging voor de lunch met het Koningshuis tegemoet zien. Bijzonder en allemaal nieuw en spannend.’

Ik leg Annelies uit dat ik haar hulp ga bieden bij het ‘managen van haar uitstraling’. Het resultaat van haar garderobemanagement consult levert haar kennis op geschikt is om te dragen voor welke gelegenheid. En ze gaat leren hoe je met een garderobe, die zowel bij je uiterlijk als je innerlijk past, ‘stralend jezelf’ kunt blijven. Kortom meer uit ‘je kast’ halen kun je leren.

Kleurtype Annelies

Kleur in kleding maakt levendig. Het ‘managen’ van je uitstraling begint met het dragen van kleding in de voor jou allermooiste kleuren. Een persoonlijk Gunfactorconsult geeft Annelies inzicht in welke kleuren haar goed staan. Ik werk ruim acht jaar met het unieke systeem van Art of Image Uit het consult komt naar voren dat een combinatie van heldere en warme kleuren voor haar het allermooiste zijn. Omdat haar gunfactorpalet op maat gemaakt wordt krijgt ze, vanwege haar blauwe oogkleur, tevens kleuren met een koele ondertoon.

Doel van het gunfactorpalet is hulp bieden bij nieuwe aankopen. Ze kan nu alle kleuren die niet voor haar werken in de winkel overslaan. Dat scheelt tijd en energie! Voor Annelies in de toekomst in ieder geval géén miskopen meer.

20150622_152925

Geordende kast zorgt voor rust in je hoofd

Voor het garderobemanagement consult van Annelies reis ik af naar haar woonplaats Deventer. Ik heb Annelies gevraagd alle kleding die ze voornemens is in haar ambassadeursrol te dragen vooraf klaar te leggen. Op een kledingrek wat ik meeneem hangt eerst alles bij en door elkaar. Doel van het garderobemanagementconsult is hulp bieden om tot een kledingkeuze te komen die aansluit bij de gelegenheid waarvoor ze gevraagd wordt, haar uiterlijk en haar persoonlijkheid.

Ik groepeer de kledingitems en deel voor Annelies haar garderobe in volgens de stijlcategorieën uit de methode ‘Kleding als Taal‘. Het geeft Annelies handvatten om snel een inschatting te maken van de ‘boodschap’ die ze wil overbrengen. Een lezing geven bij een bedrijf vraagt van haar een andere kledingkeuze dan een bijdrage leveren aan een voorlichtingsdag op een school. Tevens maak ik diverse kledingcombinaties en fotografeer haar in deze outfits. Een gebundeld naslagwerk met alle tips en foto’s nemen we tijdens een volgende afspraak nogmaals door.

Het garderobemanagementconsult heeft ervoor gezorgd dat Annelies nu inzicht heeft in wat ze met haar kleding uitstraalt en hoe ze overkomt. Dat bezorgt haar niet alleen een geordende kledingkast maar geeft ook rust in haar hoofd.

Hoe heeft Annelies het jaar en mijn advies ervaren?

Het ultieme hoogtepunt van mijn ambassadrice schap was de uitnodiging voor de Uitblinkerslunch op Paleis Noordeinde’. Zo koninklijk dat het haast onwerkelijk was.

Uitblinkerslunch

In relatie tot mijn uiterlijke presentatie realiseer ik me dat ik ontzettend veel van je adviezen heb opgestoken. Met name het besef dat ik mijn kleding functioneel kan inzetten zodat het mij steunt in mijn ambassadrice rol. Ik oog immers jonger dan mijn werkelijke leeftijd. Wanneer mensen mij soms verbaasd vragen; ‘ben jij de secretaresse van het jaar?’ raak ik niet uit balans of van mijn stuk. Mijn bewuste kledingkeuze geeft mij juist dat steuntje in de rug zodat ik vol overtuiging en met zelfvertrouwen kan zeggen; Ja, Annelies Toebes, dat ben ik’.

‘De praktische tip om aan de hand van foto’s vooraf te checken of ik overkom zoals ik denk over te komen pas ik regelmatig toe. Ik weet nu ook hoe ik kleine aanpassingen of optische trucjes kan toepassen zodat ik en mijn outfit een kloppend plaatje zijn’.

 

Niet alleen het afgelopen jaar maar zeker ook in de toekomst ga ik nog veel hebben aan de adviezen die ik van jou mocht ontvangen.

Mijn ervaring met Annelies

Het contact met Annelies was vanaf het begin open, warm en spontaan. Annelies is iemand die in haar werk graag meedenkt, meebeweegt en creëert. Ik verwachte in haar garderobe dan ook geen traditionele klassieke kledingitems aan te treffen. Denk aan een witte of lichtblauwe overhemdblouse, mantelpakjes of kokerrokken. Ik was benieuwd naar haar kledingstijl en welke kledingitems ze in haar garderobe had. Ik was al snel tevreden met de aanwezigheid van twee donkerblauwe colberts. Waarvan één met een formele uitstraling  en de andere, vanwege de jerseystof en met zilveren ritsen, een sportieve look had. Tevens waren er twee lichtgekleurde vesten een kort en de ander wat langer. Een vest is fijn om te dragen wanneer de bijeenkomst een informeel karakter heeft. Ik had al snel het overzicht en kon Annelies geruststellen dat ik met haar huidige basisgarderobe een aantal doeltreffende combinaties voor haar kon maken, Gelukkig, want ik in een mantelpak en op hakjes = <Error>, grapt ze.

En dan de kleding voor de uitblinkerslunch. We hadden er een goed gesprek over. Hoe zag zij dat, wilde ze daar speciaal kleding voor aanschaffen? Een jurk een jas, schoenen een tas? En niet te vergeten bijpassende accessoires. Best moeilijk om me dat voor te stellen bekent ze.Ik vroeg haar of ze zich wilde voorstellen hoe ze zich op de dag van de uitblinkerslunch wilde voelen. Het antwoord was‘gewoon als Annelies’. Ik zou het vervelend vinden wanneer de kleding mij zou afleiden, Wel wil ik graag naar de kapper om mijn haar te laten doen. We besluiten uit haar huidige garderobe een outfit samen te stellen waarmee ze op de uitblinkerslunch – acte de préséance – kan geven. Tijdens het passen doe ik de suggestie om op die dag onder haar blauwe blouse een mooi oranje basistop te dragen. Een kleur die mooi bij haar gezicht past. Nee, joh roept ze verschrikt. Dat vind ik zo nep. Net alsof ik speciaal voor het Koningshuis iets oranjes heb aangetrokken. En daar had ik dan weer wat van geleerd. Want zo had ik het nog helemaal niet bekeken. Donderdag 21 april geeft Annelies de titel door aan een vakgenoot. Ik wens haar veel succes in de toekomst en haar carrière en zoals ik Annelies inmiddels ken zal ze zeker haar eigen pad in volgen.

Neem zelf regie over je uitstraling. Plan NU een telefoongesprek;

Misschien herken jij jezelf in het verhaal van Annelies. Ben je nooit zo bezig met je kleding maar herken je de twijfelmomenten. Wil je eens onderzoeken hoe kledingadvies ook voor jou zou kunnen werken? Ik luister graag naar je verhaal. Je mag hiervoor gratis een spiegelmoment met mij inplannen. Het spiegelmoment is een Skypesessie t.w.v. € 75,-. We plannen hiervoor een afspraak. Na aanmelding ontvang je een intakeformulier.

Schrijf je hier in:

*verplicht veld

Privacy Statement